tiistai 17. syyskuuta 2013

Maailma muistikortilla - Suomen kuvalehden kuvareportaaseja

Ihan huippujuttu:
Suomen kuvajournalistisesti laadukkain julkaisu eli Suomen kuvalehti (tämä oli ihan oma mielipiteeni) on koonnut sivuilleen julkaisemiaan kuvareportaaseja eri teemoihin ja maailmankolkkiin liittyen.
Löydät ne täältä:

http://suomenkuvalehti.fi/kuvat/kuvakertomukset/

Ja Hannes Heikuralta (hmmm... mainitsinko hänet jo aiemmin?) löytyy myös muutamia reportaaseja täältä!

- - -

K u v a j o u r n a l i s m i 

Kuvajournalismi kertoo uutisista ja tapahtumista valokuvien, videoiden ja kuvituksen avulla. 
Muusta valokuvauksesta kuvajournalismin erottaa se, että kuvajournalismin pitää olla tiettyyn tapahtumaan sidottu, kuvien pitää esittää tapahtumat tasapuolisesti ja tarkasti, sekä kuvien pitää muiden uutiselementtien kanssa esittää tapahtuman tosiasiat katsojalle tai lukijalle kertovasti. 
Kuvajuornalismin historia alkoi varsinaisesti vasta 1920-luvulla, vaikka aiemminkin oli lehdiossä esitetty yksittäisiä kuvia. Jo 1890-luvulta lähtien on ollut kuvalehtiä. Toimittajat alkoivat käyttää 1920-luvulla kuvia uutistekstin rinnalla kertomaan yhtenäistä uutistarinaa. Kuvajournalismin syntyyn vaikuttanut merkittävä keksintö oli kinofilmi ja Leica-kamera, jonka avulla kuvaajat pystyivät menemään vaikeampiin paikkoihin ilman suurta laitteistoa.
Missourin yliopiston historioitsija Frank Luther Mott käytti ensimmäisenä termiä kuvajournalismi, joka tuli koko maailman tietoisuuteen toisen maailmansodan aikana. Alan merkittävin lehti oli Life, jonka perusti Henry Luce 1936. Kuuluisia toisen maailmansodan aikaisia kuvajournalisteja olivat muun muassa W. Eugene Smith ja Robert Capa. Lifen lisäksi esimerkiksi Sports Illustrated ja The Daily Mirror olivat ensimmäisiä lehtiä, jotka panostivat kuvajournalismiin. / Wikipedia



2 kommenttia:

  1. mä niin haluan tilata suomen kuvalehden! toista yhtä monipuolista, LAADUKAS kuvitteista (voiks tolleen sanoo? :)) lehteä ei ole suomessa. ja tietty se siel on se paras juttu, eli helmi ja heikki ;) ainut miinus on pikkasen liian iso hinta opiskelijalle, mutta ainahan voi kirjottaa joulupukille...:)

    VastaaPoista
  2. Jos ei Joulupukin mieli helly, kun ihku-olarilainen opiskelija haaveilee Suomen kuvalehdestä, niin kyseessä on pakko olla jokin vale-Pukki! Mutta varmuuden vuoksi kannattaa ehkä silti olla oikein kiltti - ainakin syyslomasta eteenpäin jouluun asti. :)

    VastaaPoista